Svetovno AQHA prvenstvo v western disciplinah

Meseca julija naj bi bilo organizirano Svetovno mladinsko prvenstvo (AQHA Youth World Cup 2020), ki bi potekalo v Kronenbergu na Nizozemskem. Žal je situacija z epidemijo virusa Covid-19 preprečila organizacijo, zdi pa se nam prav, da vam ekipo vseeno predstavimo še na naši spletni strani in da ne gredo vse priprave v pozabo. Tri od članic so namreč letos dopolnile 18let, zato je bila to njihova zadnja možnost za udeležbo.

Pomerili bi se mladinski jahači iz 19 držav. Gre za izobraževalni in hkrati tekmovalni dogodek za mlade člane AQHA (Ameriško združenje quarter konjev) po vsem svetu. Slovensko ekipo bi na svetovno prvenstvo popeljalo  slovensko združenje quarter konja SIQHA. Tekmovalci med seboj tekmujejo v 8 različnih disciplinah. Tekmovanje je bilo predvideno v disciplinah Showmanship at halter, Western Horsemanship, Hunter under saddle, Hunt seat equitation, Ranch riding, Trail, Reining in Cutting.

Zanimivo dejstvo je to, da tekmovalci ne bi tekmovali s svojimi konji. Konje sponzorirajo različni ljudje po svetu, tekmovalci pa jih izžrebajo 3 dni pred samo tekmo. Pri disciplinah Reining in Cutting pa konja izžrebajo na dan tekme!

Ekipo lahko sestavlja 5 jahačev,  tekmujejo ter 5 rezervnih jahačev. Z njimi gredo lahko trenerji ter koordinatorji. Našo ekipo je sestavljalo 7 jahačev, ki jih predstavljamo spodaj. Njihovi treningi so potekali pod vodstvom Eve Prašnikar, Janje Ristovski, Tamare Drobež, Jureta Ponikvarja, Gala Grahlja ter Matica Zobavnika. Treninge so planirali skoraj vsak teden, vse do julija. Ker naj bi tekmovalec pred samo tekmo izžrebanega konja sam treniral, je bila toliko bolj pomembna pripravljenost na rokovanje nepoznanih in različnih konj! Na treningih je bil tako plan delati z nepoznanimi konji.

Trener oz. trenerji, ki so z ekipo, nimajo dovoljenja tamkajšnje konje jahati ali se jih sploh dotakniti. Tekmovalec, ki konja izžreba je edini, ki lahko s tem konjem rokuje.

Prijavljeni tekmovalci so še pred preklicem tekme pripravili svoje predstavitve:

Urša Kepa: Čez en mesec bom stara 18 let. Jaham na ranču Prebil, kjer imam trenutno tri konje - dve kobili pasme Quarter Horse in enega kastrata pasme Appaloosa. Z angleškim stilom jahanja sem začela pri 14 letih, prav tako na ranču Prebil pod vodstvom Jureta Strune. Ko smo iskali konja zame so me vprašali, kaj želim jahati. Ker mi je bil všeč western stil, smo iskali primernega konja. Počasi sem pridobivala znanje in odšla na prvo tekmo. Na tekmi je predstavljenih kar nekaj disciplin. Najbolj sta mi všeč disciplina Horsemanship, v kateri tekmujem tudi sama in pa Reining, v kateri znanje še pridobivam in izpopolnjujem. Najbolj sem ponosna na to, da sem bila lani državna prvakinja v treh disciplinah. Veselim se nove izkušnje in vsega na novo pridobljenega znanja, s strani naših in zunanjih trenerjev, ki ga bomo pridobili v okviru svetovnega prvenstva.

Lucija Kljun: Stara sem 16 let. Jaham na ranču Ložar, trenutno dve kobili pasme Quarter Horse. Začela sem z angleškim stilom pri 9 letih, v KK Košir, vendar sem po polovici leta prešla na western stil pod vodstvom Nataše Sitar, saj sem doma zelo blizu ranča in mi je bil ta stil takoj veliko bolj všeč. Po enem letu sem v najem vzela Quarter Horse kobilo z imenom Miss Spat O Lena, čez pet let pa njeno hčerko Miss Hot Kim. Tekmujem že 5 let in sicer v disciplinah Horsemanship, Ranch riding in Reining, ki mi je od vseh najbolj pri srcu. V vseh petih letih sem tekmovala na treh različnih konjih. V letu 2016 in 2017 sem dosegla naslov slovenske mladinske all-around prvakinje. Veselim se novih izkušenj in znanj ki nas čakajo na naši poti. Prav tako si želim čim bolj izpopolniti svoje jahalne sposobnosti in odpraviti čim več napak.

Monika Kočar: Stara sem 17 let in že 8 let jaham v Kocjanovem hlevu, kjer sem se po 4 letih pod mentorstvom Janje Ristovski usmerila v western jahanje. Prav tako imam v najemu konja z imenom Lipe (križanec med lipicancem in konje pasme Quarter Horse) s katerim se udeležujem tudi državnih tekmovanj. Najbolj me pritegneta disciplini Ranch Riding in Trail, všeč pa mi je tudi Reining. Najbolj sem ponosna na moje dosežke v Ranch ridingu v katerem sem bila dve leti zapored prvakinja za pokal organizatorja. Veselim se novih izkušenj in učenja, ter sklepanja novih prijateljstev.

Kim Janežič: Stara sem 18 let. Jahati sem začela pri približno 5 letih, ko smo kupili prva dva konja. Imela sem ponija Migija in od začetka jahala angleško. Po nekaj letih se je sestra navdušila nad western jahanjem in tako sem začela tudi jaz. Trenirali sva pri Maksimiljanu Božnarju in doma. 7 let sem jahala konja z imenom Dry Midnight Badger pasme Quarter Horse, zadnji dve leti pa imam novo kobilo pasme Paint Horse z imenom SR Flower Princess. Bila sem večkratna državna prvakinja in leta 2015 jahač leta. Najbolj me veselijo discipline Trail in Ranch riding v katerih sem tudi najbolj uspešna. Na svetovnem prvenstvu bom dobila ogromno novega znanja in doživela nekaj, kar si mislim, da si želi vsak jahač.

Ada Osolnik: Stara sem 18 let. Jaham v Kocjanovem hlevu, kjer imam v najemu kobilo z imenom Lady Lipa, s katero sodelujem na tekmovanjih. S konji sm se spoznavala že ko sem bila majhna. Z western stilom sem se začela ukvarjati pred 7leti pod vodstvom Janje Ristovski. Tekmujem v disciplini Trail, kjer sem bila leta 2014 tudi državna prvakinja. V prihodnosti pa bi se rada preizkusila tudi v disciplini Reining. Najbolj se veselim pridobitve novega znanja in izkušenj.

Taja Trček: Stara sem 16 let in jaham na Ranču Bloke pod vodstvom Jureta Ponikvarja. Jahat sem začela pri osmih letih, pri desetih letih pa sem dobila svojega prvega konja pasme Quarter Horse in takrat me je začelo zanimati western jahanje. Prvič sem se western tekmovanja udeležila pri dvanajstih letih. Na začetku sem tekmovala v disciplini Horsemanship, nato pa smo kupili konja na Ranču Bloke in me je vedno bolj začel zanimati Reining. Ponosna sem na vse dosežke do katerih sva prišla z mojim konjem Antarom na skupni poti, po kateri sva trdo delala. Lani sva bila državna prvaka v disciplinah Reining L in Reining Rookie. Glede svetovnega prvenstva se najbolj veselim novega znanja in izkušenj.

Janez Lukman: Star sem 14 let. Z jahanjem sem začel pri 8 letih. Najprej sem treniral angleško jahanje, pri 11 letih pa sem začel trenirati western, ker mi je bil bolj zanimivo in sem se hotel naučiti čim več. Sčasoma pa sem odkril, da mi je tudi bolj pri srcu. Treniram pri Ranch Boldin, ter jaham konja Zippo Chic Please. Treniram v disciplinah Horsemanship Walk&Trot in Horsemanship Youth. Zelo priljubljene discipline so mi tudi Reining, Trail in Cutting, ki ga v Sloveniji na žalost ni. Zelo se veselim svetovnega prvenstva in novega znanja.

Tik pred odhodom na Nizozemsko naj bi trenerji določili, katerih 5 bo glavnih tekmovalcev in katera dva tekmovalca bosta odšla kot rezerva. To je bil velik izziv, saj se je bilo iujemno težko odločiti in odločitev žal ni bila potrebna zaradi predčasne odpovedi. Tekmovalci so izvedli kar nekaj treningov pod vodstvom naših trenerjev in tudi trening z avstrijsko trenerko in sodnico za discipline, ki jih sicer na našem državnem prvenstvu ne tekmujemo. Tekmovalce je čakal tudi izjemno zanimiv trening cuttinga v Italiji, ki pa je bil 29.2. že odpovedan zaradi nevarnosti, ki jo je prinašala epidemija.

Celotni ekipi želimo kljub temu uspešno sezono veliko dobrih treningov ter obilico zabave s svojimi konjiči!

Fotografije: Osebni arhiv tekmovalcev

Napisala: Sara Grahelj