Razpis za sodelovanje v programu QSP

Splošne informacije

Vabimo vas k sodelovanju v Quality Samples Program-u, v okviru katerega nam Združene Države Amerike donirajo seme žrebcev za namen dviga kvalitete in raznovrstnosti rejskega materiala v Sloveniji.

Seme bo na voljo za semenilno sezono 2022.


Zainteresirane rejce prosimo, da nam s prijavo posredujejo naslednje podatke:

Rok za prijavo je 4.10.2021. Podatke za prijavo izpolnite v obrazcu in ga skupaj s kopijami dokumentov (opisano v obrazcu) vrnite na naslov info@siqha.si.

Žrebci, ki bodo na voljo

Podajamo seznam žrebcev, za katere lahko izkažete interes. Ker je dobavljivost semena za nekatere žrebce odvisna od količine izkazanega interesa, vas prosimo da podate prvo in drugo izbiro, pri čemer naj bo vsaj ena izbira med tistimi žrebci, ki so sigurno dobavljivi.

Žrebci, ki so v izboru, so vsi 5 panel negativni. Vrednosti semena teh žrebcev so okvirno od 1.500 do 3.000 USD.

Opombe:

Vsi žrebci so na ranču “6666 Ranch”. Na naslovu https://www.6666ranch.com/quarter-horses/stallions/ si lahko preberete več informacij o posameznem žrebcu.

Pogoji za sodelovanje

Rejci, ki bodo sodelovali v programu, morajo izpolnjevati naslednje pogoje oz. se strinjati z njimi:

V primeru večjega interesa rejcev bomo morali uporabiti nekatere omejitve:

Pogodba in stroški

Ob vstopu v QSP program bo rejec podpisal pogodbo s SIQHA, ki rejcu zagotavlja udeležbo v programu.

QSP program krije stroške semena do vstopa v Slovenijo. Posledično bo potrebno plačati vse davčne dajatve za seme, ki jih bodo nosili rejci. V najslabšem primeru bo to 22% cene semena (odvisno od žrebca je to strošek med cca 330 in 660 EUR) plus strošek za rejsko ocenjevanje žrebeta. Ta znesek bo rejec plačal ob podpisu pogodbe na račun SIQHA, zbrana sredstva bodo porabljena za plačilo davčnih dajatev ob uvozu.

V primeru optimizacije davčnih dajatev (upravičenost do nižje davčne stopnje 9,5% – preverjanje je še v teku in močno upamo, da uspe) bomo seveda znižane stroške upoštevali in denar rejcem vrnili.

Rejec nosi vse stroške povezane s semenitvijo. Znesek semenitve bo enoten pri obeh veterinarkah.

Veterinarji in semenitve

Za semenitve z zmrznjenim semenom po programu QSP sta po priporočilu ameriške zveze izbrana dva veterinarja v Sloveniji. Ker želimo zagotoviti kar najvišji uspeh programa, sta izbrani veterinarki z bogatimi izkušnjami na področju semenitve z zmrznjenim semenom- Špela Jovan in Tamara Vrečko.

Cilj je, da se vse kobile semenijo v plemenilni sezoni 2022. V primeru, ko se katera od kobil ne bi obrejila, je skrajna možnost tudi prenos v semenilno sezono 2023, vendar mora biti to vnaprej sporočeno.

Vključeno izobraževanje

V okviru programa bo organizirano tudi izobraževanje na temo osemenjevanja z zmrznjenim semenom, na katerega so vabljeni vsi rejci, veterinarji in kdorkoli je zainteresiran. To predavanje bo organizirano ločeno od rejske razstave na drugi lokaciji, ker vključuje tudi praktiče prikaze. Datum vam sporočimo takoj, ko ga dorečemo z ameriško ekipo.

Predavatelj bo g. Rafael Martinez, ki bo posebej za to priložnost prišel iz ZDA. 

 

 

Če imate kakršnokoli vprašanje, vam bomo z veseljem odgovorili.

 

Lep pozdrav

Strokovni svet za rejo SIQHA