ŽIVI ZAZNAMKI

SIQHA

Slovensko združenje quarter konja

Predstavitev pasme

21.4.2009

Zgodba o Paint konju sega nazaj v čas španskih konkvistadorjev, ki so svoje konje pripeljali v Ameriko in mnoge od njih pri odhodu nazaj domov, spustili v divjino. Ko so kasneje rančerji potrebovali konje za delo, so jih enostavno polovili in udomačili. Paint je bil zelo priljubljen tudi pri Indijancih, ker so verjeli, da ima zaradi svoje barvitosti magično moč.

Danes je paint konj uradno priznana pasma, register konj pa vodi združenje APHA (American Paint Horse Association) s sedežem v Fort Worthu v Teksasu. Rejski cilj je jasen: osnova tipa je Quarter konj in lahko celo brez slabe vesti trdimo, da je Paint lisast Quarter konj.

Prvič zaradi prednikov, drugič pa je podobnost očitna: Paint je močan, bogato omišičen, ima majhno glavo, široke ličnice, ni previsok, je okreten, ima močan zadek, je dobrodušnega značaja, skratka pravi tip western konja.

Kljub svoji srednji višini (od 1,50 do 1,55 m) lahko na dolgih terenskih ježah brez težav nosi tudi težke odrasle jahače in težko western sedlo. Cilj selekcije je bil ohraniti takšno višino, ker previsoki konji niso več tako okretni, prav okretnost pa je tudi ena izmed bistvenih značilnosti western konj. Paint konji so zdržljivi, z lahkoto se prilagodijo različnim vremenskim pogojem, zato je vzdrževanje enostavno – v vseh letnih časih lahko živijo zunaj, le da imajo možnost v slabšem vremenu zateči se v zavetrje.

Zaradi njegovega priljudnega značaja je vzgoja enostavna, prav tako pa učenje tako za delo pod sedlom kot za vprego.
Paint konji so primerni za vsestransko uporabo. Odlični so v dirkah na kratke razdalje (klasična razdalja je četrt milje), za delo na ranču kot tudi za western discipline – cutting, working cowhorse, western pleasure, trail itd.

APHA – rejska organizacija www.apha.com
Ustanovitelji združenja APHA niso hoteli, da bi pasma temeljila samo na barvnem vzorcu dlake, ampak so postavili tudi stroge standarde glede telesne zgradbe, športne sposobnosti in tudi glede temperamenta (mirnost, učljivost). V ta namen so izdelali program za pregled žrebcev, ki je ostal v veljavi vse dokler se reja ni razvijala v zastavljeni smeri.

Da so se konji lahko uradno registrirali pri APHA, so morali biti potomci konj, registriranih pri enih od priznanih organizacij: the American Paint Quarter Horse Association, the American Paint Stock Horse Association, the Jockey Club ali the American Quarter Horse Association. Danes so v veljavi tri združenja APHA, AQHA in Jockey Club.

Čeprav so v registru APHA registrirani tudi enobarvni konji s Paint predniki kot plemenski konji, združenje podpira zahteve glede barvnih vzrocev.

Barvni vzorec je namreč pomemben kot značilnost pasme in ohranjanje te značilnosti je namen, zaradi katerega je bilo združenje tudi ustanovljeno.

Število Paint konj je od približno 3.800 na začetku ustanovitve APHA naraslo na današnjih 362.000 konj. To število se stalno povečuje, ker vsako leto registrirajo skoraj 41.000 žrebet. APHA skrbi za dokumentacijo konj iz vsega sveta in sodi med najhitreje rastočo rejsko organizacijo.

Pri Paint konju razlikujemo dve vrsti obarvanosti: tip Tobiano in tip Overo.
Overo: ima največkrat temne noge in zvezdo na glavi, bela dlaka je na stranh in ne prečka hrbtne linije.
Tobiano: bela dlaka se širi preko hrbta, večina konj tega tipa ima bele noge. Več je konj v tem barvnem tipu kot v tipu Overo.

J. V.


PAINT KONJI – barvna igra narave
Barvni vzorci dlake – coat patterns

Ameriški paint konji imajo zgodovino, ki je edinstvena med pasmami konjev vsega sveta. Nekdaj nepriznani značilni vzorci pogojujejo neponovljivost posameznega paint konja oz. njegovega barvnega vzorca dlake. Dandanes je reja ameriških paint konjev ena najhitreje rastočih na svetu. Če smo se pripravljeni naučiti kaj več o paint konjih, kaj kmalu spoznamo, da imajo ti konji nekaj več kot le lepo telesno konstrukcijo in zanimivo barvo dlake, kar naj bi jih naredilo za eno izmed najbolj priljubljenih pasem konj.

Register paint konjev vodi American Paint horse Association – APHA. Uradno zapisana zgodovina združenja sega v leto 1962. Iz samo nekaj sto paint konjev, ki so bili registrirani do konca 1962. leta, je število konjev danes naraslo na preko 800.000.

Vzorci paint konjev

S poslanstvom kvalitetne reje in vodenje registra ameriške paint konje razvrščamo po njihovem značilnem barvnem vzorcu dlake:

  • TOBIANO (tow be yah’ no): lise na glavi so enako izrazite kot pri enobarvnih konjih: glava je lahko enobarvna ali pa ima konj na čelu belo liso, zvezdo, ozko črto ali poljubno belo liso. Pri tobiano vzorcu ima konj vse štiri noge bele, vsaj podkolenice. Lise so pogosto ovalne in zaokrožene, raztegajoče se navzdol po vratu in prsnem delu. Razporeditev vzorca daje videz oklepa, ščita. Ponavadi ima tobiano temno barvo po eni ali obeh bočnih straneh, čeprav lahko prevladuje temna ali bela barva. Rep je pogosto dvobarven.
  • OVERO (oh vair’ oh): vzorec je lahko prevladujoče temen ali bel. Vsekakor pa je za overo vzorec tipično, da bela barva ne preide preko konjevega hrbta med vihrom in repom. Običajno je ena ali vse štiri noge temne. Pomembno je tudi, da ima konj lahko značilno belo znamenje na glavi, npr. belolisast »obraz«. Večinoma imajo overo vzorčasti konji neenake, nepravilne in razpršene lise. Rep je ponavadi enobarven.
  • TOVERO (tow vair’ oh): vzorec ima značilnosti obeh zgoraj opisanih: tobiano in overo. Nekatere barvne vzorce paint konjev ni bilo mogoče umestiti v prvega ali drugega, ker so imeli značilnosti obeh, zato so v APHA pred leti poimenovali še tretjega – tovero. Običajno ima takšen konj več belega kot obarvanega območja, nekatera skoraj popolnoma bela. Kontrastne lise so izrazite, ovalne in zaokrožene, ki se podaljšujejo navzdol po vratu in prsnem delu v obliki oklepa. Ponavadi imajo tovero vzorčeni konji temno pigmentacijo okoli ušes, ki se lahko razteza na sprednji del glave ali/in okoli oči. Pogosto ima kontrastno obarvano eno ali obe bočni strani. Možna so obarvanja z različno velikimi lisami na korenu repa.

Zanimivo je, da imata izraza tobiano in overo španski izvor, prepoznavno povezavo s Cortezom in konvistadorji, ki so pripeljali paint konje v Severno Ameriko v letu 1400.
Generacijsko je potrjeno, da eden ali več dominantnih genov določi overo vzorec. Včasih se ta gen minimalno izrazi, npr. kot belolisast »obraz« ali visoko bele noge, zato lahko zanesljivo trdimo, da je overo izrazit.
Ker je dejavnik tobiano gena dominanten, ima tobiano vzorčen konj vsaj enega od staršev, nosilca tobiano gena.
Opisane vzorce sestavljajo osnovne barve, ki jih APHA označuje z:
bay, black, brown, sorrel, chestnut, dun, red dun, grullo, buckskin, palomino, gray, red roan, blue road, bay roan, cremello in perlino.
Le te so nekaterim znane že v povezavi z ameriškimi guarter konji, bolj pa se jim bomo posvetili v prihodnje.

Vprašanje je: Paint konji ali Pinto?

Paint konji se pojavljajo v raznovrstnih barvah in neštetih vzorcih. Njihova dlaka je ponavadi kombinacija bele barve z osnovnim barvami, ki so skupne tudi drugim konjem: black, bay, brown, chestnut, dun, drullo, sorrel, palomino, gray, cremello, perlino in roan. Vsak paint konj ima svoj vzorec in znamenja in ni enak nobenemu drugemu barvnemu vzorcu.

Verjetno ste že slišali oba termina: Paint in Pinto, izmenjaje uporabljena za konja s posebno obarvano dlako. Zamenjava je posledica španskega izraza »caballos Pintos«, ki se pravilno prevede v »Paint«.

Starejša določila APHA so začasno dovoljevala poimenovanje pisanih konj z angleškim izrazom »Paint« ali s špansko besedo »Pinto«.

Dandanes obstajata oba registra: register paint konjev in register pinto konjev. Ta različna termina označujeta dva povsem različna tipa konjev, zato enačenje ni dopustno. Uprava združenja Pinto Horse Association (PtHA) dovoljuje registracijo konj, ki imajo minimalno obarvanost priznano v registru. American Paint Horse Association – APHA priznava za paint le tiste konje, ki imajo ustrezni barvni vzorec v osnovnih barvah in registriran rod v enem od treh priznanih registrih: APHA, AQHA in Jockey Club (polnokrvni konji).

Nekateri obarvani konji so lahko dvojno registrirani v APHA in PtHA, če izpolnjujejo rejske standarde, ki jih določata obe organizaciji. Kakorkoli registra nikakor nista sorodna, vsak deluje s svojim vodstvom, z ločenima upravama in raznolikimi pravili ter registracijskimi zahtevami.