ŽIVI ZAZNAMKI

SIQHA

Slovensko združenje quarter konja


Zgodovina Appaloose je enako pisana in zanimiva, kot so zanimivi barvni vzorci dlake teh konj.

Že pred 20.000 leti so po stenah jam takratni slikarji slikali konje s pisanimi barvnimi vzorci dlake.

V Ameriko so konji prišli skupaj s španskimi osvajalci, ki so jih potrebovali za osvajanje ozemlja na zahodu Amerike. Mnogo konj so spustili v divjino in v začetku 18. stoletja so Indijanci že poznali konje, ki so jih začeli s pridom uporabljati in tudi ceniti.

Bilo pa je pravzaprav samo eno indijansko pleme, ki se je reje konj načrtno lotilo. To je bilo pleme Nez Perce, ki je ljubilo lisaste konje, zato so v nekaj desetletjih s strogo selekcijo teh konj dobili  srednje velik, okreten in inteligenten tip jahalnega konja. Kmalu so jih zaradi njihovih odličnih lastnosti začela ceniti tudi druga indijanska plemena, in ker jih je bilo moč najti predvsem na območju ob reki Palouse, so postali znani pod imenom ” A Palouse Horse”. Iz tega imena je nastalo ime “A Palousey” in kasneje “Appaloosa”.

Ko so evropski osvajalci zdesetkali Indijance, med njimi tudi pleme Nez Perce, je tudi Appaloosa konj skoraj izginil. Leta 1938 pa je nekaj ljubiteljev teh konj ustanovilo Appaloosa Horse Club, da bi pospešili rejo. Danes je v svetu okrog 500.000 konj pasme Appaloosa. V Sloveniji jih je okrog 20.

Značilnosti pasme:
Značilen je predvsem barvni vzorec dlake: bele lise na temni podlagi, ali pa bela podlaga s temnimi pikami in vse iz teh dveh vzorcev izhajajoče kombinacije. Tipična je tudi bela beločnica, kot pri človeku. Naslednja značilnost je pikasta koža okrog oči in nozdrvi, veliko konj pa ima belo-temno kombinacijo tudi na kopitih.

Uporabnost:
Appaloose v Ameriki še vedno najdemo na rančih kot delovne konje, saj imajo tako kot QH izreden smisel za delo z govedom (tako imenovani Cow Sense). Poleg uporabe v vseh western disciplinah je primeren še za polo, lovno jahanje, dresuro in tudi preskakovanje ovir.